Echinacea

 

De plant.

Echinacea Purpurea, oftewel Rode Zonnehoed, is met haar prachtige, volle, warm stralende rozerode bloem niet alleen een weldaad voor het oog maar heeft ook weldadige medicinale eigenschappen. De tinctuur van Zonnehoed, inwendig gebruikt, heeft vooral de eigenschap om het weerstandvermogen te vergroten. De werking van Zonnehoed is niet direct antibacterieel.

 

Vanaf 1970 begon men in Amerika (en later ook in Europa) Echinacea op grote schaal te cultiveren. Het is tegenwoordig n van de meest verkochte kruiden. Een voordeel van deze populariteit is dat de werking van de plant (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Kaardebol) goed is onderzocht en bewezen. Een nadeel is dat er ten gevolge van de commercie veel kwaliteitsverschillen zijn in de aangeboden Echinacea-producten.

Vr de tijd dat Zonnehoed bij ons  populair werd, was de plant al heel lang in gebruik in de volksgeneeskunde. De Amerikaanse indianen bijvoorbeeld, gebruikten het om allerlei slangen- en insectenbeten te behandelen. Dit wijst erop dat Zonnehoed geschikt is om ingezet te worden in de eerste fase van infecties, en met name infecties die veroorzaakt zijn door insecten, dus ook de fase die direct volgt op een tekenbeet. De gunstige werking bij infecties is inderdaad ook door wetenschappelijk onderzoek bevestigd. De medische eigenschappen van Echinacea purpurea zijn uitvoerig beschreven in, onder andere, het "Groot Handboek Geneeskrachtige Planten" van Geert Verhelst.

 

Eigenschappen

◊ Immunomodulator, d.w.z. verbetert de kwaliteit van de weerstand. Wekt de "in gebreke blijvende" immuniteit op tegen zowel virussen, bacterin en schimmels.

◊ Vooral de 'eerstelijns afweer' wordt op verschillende niveaus gestimuleerd en in 'staat van paraatheid gebracht '.

◊ Ontstekingswerend; vermindert de ontsteking die gepaard gaat met infecties, en is derhalve ook jeukwerend.

◊ Bloedzuiverend

 

Als voorzorgmiddel is Echinacea geschikt:

● Direct na een tekenbeet (wanneer zich dus nog geen symptomen van Lyme-infectie voordoen). Na een tekenbeet hoeft er geen sprake te zijn van een infectie, maar kan het toch wenselijk zijn om uit voorzorg een afweerversterkend middel te gebruiken. In West Europa en met name Nederland, zijn momenteel namelijk gemiddeld 15% van de teken besmet met Lyme. In sommige regio's ligt het percentage besmetting zelfs nog hoger.

 

Als aanvullend  middel is Echinacea geschikt voor:

● De acute fase van Lyme-infectie, dus wanneer in de eerste dagen en weken na een tekenbeet wel symptomen van een lyme-infectie optreden (rode huiduitslag, hoofdpijn, zweten, grieperigheid e.d.). Aangeraden wordt om in dit geval ook altijd de huisarts te bezoeken.

● Echinacea kan ook - al dan niet samen met Kaardebol en de andere basismiddelen - gebruikt worden tegelijkertijd met antibiotica. Als men er voor kiest om antibiotica te gaan gebruiken dan vergroten de passende natuurlijke middelen de kans dat de antibioticakuur slaagt.

 

Toepassing van Echinacea bij chronische Lyme

● Bij late stadia van Lyme kan Echinacea in de vorm van n of meer korte kuren (10 dagen) toegepast worden om - naast de basismiddelen - te fungeren als extra prikkel, dus als extra stimulans voor het immuunsysteem.


Dosering en gebruik
 Inwendig: gedurende maximaal 10 dagen 4 maal daags 30 tot 60 druppels (een dessertlepel) innemen met bronwater. Vervolgens 10 dagen of langer stoppen met de behandeling en indien nodig daarna de tiendaagse routine herhalen.
 Uitwendig: een paar druppels Echinaceatinctuur mengen met een paar druppels Kaardeboltinctuur en voor het slapen zachtjes inwrijven over de plek rond de tekenbeet.

 

Kwaliteit en herkomst
Vanwege de populariteit van Echinacea zijn er veel Echinacea-producten te koop. Veel van deze producten bevatten echter weinig tot zelfs zeer weinig Echinacea en hebben dus waarschijnlijk niet het gewenste effect. 

 

Voor een verkooppunt neem contact met ons op.