Japanse duizendknoop

 

Japanse Duizendknoop, de plant

De Latijnse naam van de Japanse Duizendknoop is Polygonum cuspidatum. De Engelse naam is Japanese Knotweed. De plant wordt ook wel Mexicaanse Bamboe genoemd en sinds kort noemt men de plant in Nederland ook 'Het Groene Gevaar'. Als de plant namelijk eenmaal ergens gevestigd is, krijg je hem zo goed als niet meer weg. Het is daarom een ramp voor plantsoenendiensten. Het wortelnetwerk van de plant is het meest hardnekkig. Deze wortels weg krijgen, mechanisch of met gif, lukt nauwelijks, zo sterk is deze plant.

 

Japanse Duizendknoop als geneesmiddel

Je kunt de Japanse duizendknoop met gif niet weg krijgen, maar de plant kan, andersom, gif wel weg krijgen. De plant gebruikt gifstoffen zelfs als voedingsbron en wordt daarvoor ook aangeplant (in Duitsland en de VS), om terreinen schoon te maken. Japanse duizendknoop groeit ook uit zichzelf graag in steden en op industrieterreinen, dus in moderne leefomgevingen waar de grond vuil of niet gezond is. Om precies dezelfde reden past de Japanse duizendknoop ook bij veel moderne ziektes, zoals Parkinson, ALS, MS, Alzheimer en ook vooral bij moderne ziektes waarbij toxines een rol spelen zoals Lyme en zijn co-infecties. Japanse duizendknoop is (naast samento en andrographis) één van de drie basiskruiden in het Buhnerprotocol voor Lyme. zie S.H. Buhner, "Healing Lyme".

 

Toepassingen bij Lyme

 Lyme-infectie (antiborrelia/ antibacterieel/ ontstekingsremmend)

 Lyme artritis

Neuroborreliose (= hersen- en zenuwaandoeningen bij Lyme)/ beschermend en rustgevend voor het centraal zenuwstelsel/ passeert bloed-hersenbarrière

● Bij erythema migrans = de rode huiduitslag na een tekenbeet en bij Acrodermatitis chronica atrophicans (ACA) = huidaandoening bij Lyme

verbetert de doorbloeding van met name oog, hart, huid en gewrichten

● schade aan bloedvaten door Lyme of co-infecties

● hartproblemen door Lyme (Lyme Carditis)/ sterke antioxidant

bij lever- en galproblemen

● zwak immuunsysteem (immuunsysteem-modulerend en stimulerend)

● hoofdpijn bij Lyme (vermindert herxheimer reactie en endotoxinevergiftiging)

Jap. duizendknoop werkt systemisch (= werkt op het gehele lichaam/ systeem)

 Bartonella infectie = één van de Lyme co-infecties.

● Post Lyme Syndroom = geheel van gevolgen van mislukte antibioticakuren

 

Gebruik en dosering tinctuur:

lichte kuur:

eerste dag - 1 druppel per dag

tweede dag - 2 x 1 druppel per dag

Iedere volgende dag een druppel erbij tot 2 x 5 druppels per dag bereikt is

gemiddelde kuur:

eerste dag - 3 x 3 druppels per dag

tweede dag - 3 x 4 druppels per dag

Iedere volgende dag (met 3 x 1) verhogen tot 3 x 15 druppels per dag bereikt is

intensieve kuur:

eerste dag - 3 x 5 druppels per dag

derde dag - 3 x 10 druppels per dag

om de volgende dag met 3 x 5 verhogen tot 3 x 30 druppels per dag bereikt is

of volgens voorschrift van uw behandelaar.

 

Gebruik en dosering als thee

Aanbevolen wordt om van de plant dagelijks 9 tot 30 gram in te nemen. Dit is mogelijk in de vorm van poeder (capsules) of als afkooksel (thee).

Omdat de plant veel 'energie' heeft en om het lichaam daaraan te laten wennen, is het raadzaam om in de eerste week geleidelijk op te bouwen naar de normaal aanbevolen dosering.

 

Afkooksel maken: 9 tot 30 gram stukjes gedroogde wortel in 1 liter water 15 tot 25 minuten heel zachtjes laten koken. De kleur van de thee wordt gedurende deze tijd steeds donkerder rood. Vervolgens in vier gelijke delen gedurende de dag  opdrinken (warm of koud).

 

Japanse Duizendknoop is een heel veilige plant. De plant bevat geen schadelijke stoffen en kent bij normaal gebruik geen bijwerkingen. Omdat Japanse Duizendknoop bij hoge dosering wel bloedverdunnend kan werken, wordt aangeraden om het niet te gebruiken binnen 10 dagen voor een operatie, samen met bloedverdunners of tijdens zwangerschap.

 

Synergetische werking

Als men meerdere kruiden gebruikt dan is het ook goed om Japanse Duizendknoop erbij te nemen vanwege zijn synergetische werking. Japanse Duizendknoop zorgt voor een betere werking en samenwerking tussen de kruiden.

 

Resveratrol: een uit de plant geïsoleerde stof

Resveratrol is een plantaardige stof die in een hoog gehalte voorkomt in de Japanse Duizendknoop. Daarom worden deze twee, de stof en de plant vaak in één adem genoemd. Resveratrol is een natuurlijke verbinding die in planten ontstaat als reactie op schimmelinfecties, beschadiging, en UV-straling. Het wordt beschouwd als een onderdeel van hun natuurlijk "afweermechanisme". Planten maken deze stof om hun gevoelige weefsels te beschermen tegen ziekten en aandoeningen.

Resveratrol heeft medicinaal gezien meerdere positieve werkingen. Eén daarvan is dat het een heel sterke antioxidant is. Een andere belangrijke werking is dat het de levensduur van gezonde cellen verlengt en het voorkomt dat woekercellen ontstaan. Om deze redenen wordt het in de natuurgeneeskunde ook toegepast bij kanker. De werking van resveratrol uit de Japanse Duizendknoop bij Lyme ligt meer op het gebied van het immuunsysteem.

Resveratrol wordt in de handel veel als een uit de plant afgescheiden, geïsoleerde stof aangeboden. Je koopt dan puur resveratrol. Bij Lyme is juist de werking van de gehele plant, dus van de Japanse Duizendknoop als geheel, belangrijk. De gehele plant bevat, behalve resveratrol, nog talloze andere stoffen en deze blijken in hun onderlinge samenhang juist bij de ziekte van Lyme een rol te kunnen spelen die gunstiger is dan van geïsoleerd resveratrol alleen. Op zich is het goed om resveratrol te gebruiken, maar toepassing van de hele plant, in het geval van Lyme, is effectiever.  

 

Zelf oogsten.

Als men de plant zelf voor medicinaal gebruik wil uitgraven dan moet er op gelet worden dat de plek waar de plant staat niet verontreinigd is. De plant komt namelijk veel voor in de buurt van industrieterreinen en langs spoordijken, waar de grond en omgeving niet altijd schoon zijn. Als de plant op een schone plek staat dan kan men de wortels van de plant heel goed ook zelf oogsten, schoonmaken, fijnhakken en drogen. Het is arbeidsintensieve bezigheid maar bespaart kosten en is een uitstekende manier om met het weerstandsvermogen van deze plant kennis te maken. In het voorjaar kun je ook nog de jonge uitlopers oogsten en opeten.

 

Contra-indicaties

Japanse Duizendknoop is een heel veilige plant. De plant bevat geen schadelijke stoffen en kent bij normaal gebruik geen bijwerkingen. Omdat Japanse Duizendknoop bij hoge dosering wel bloed verdunnend kan werken, wordt aangeraden om het niet te gebruiken binnen 10 dagen voor een operatie, samen met bloedverdunners of tijdens zwangerschap.

 

Tinctuur en thee bestellen?

Voor een verkooppunt neem contact met ons op.

 

 

 

 

 

Japanse duizendknoop

 

 

 

 

 

 

 

Japanse duizendknoop

in bloei

 

 

 

 

 

 

 

Medicinaal gebruikte deel,

de wortelstok

 

 

 

 

 

 

Japanse Duizendknoop als

"Het groene gevaar"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

scheikundige formule van resveratrol