Bitterstoffen voor de lever

 

De lever

Heb je de ziekte van Lyme, dan is het belangrijk om op de conditie van de lever te letten. De lever is één van onze belangrijkste organen. Het woord 'lever' is niet voor niets verwant aan het woord 'leven'. De lever heeft meerdere functies. Voor de ziekte van Lyme is het belangrijk om te weten dat de lever een ontgiftingsorgaan en een warmteorgaan is.

Zowel de warmtetoestand van het lichaam als de aanwezigheid van gifstoffen spelen bij Lyme een belangrijke rol. De Lymebacteriën, de Borrelia burgdorferi, gedijen goed op plekken met een (te) lage lichaamstemperatuur. De Lymebacteriën doen het ook goed als er in het lichaam gifstoffen aanwezig zijn. Het immuunsysteem, onze natuurlijke afweer, wordt namelijk door deze gifstoffen verzwakt en dat is voor de Lyme zogezegd (letterlijk) heel aantrekkelijk Als de Borrelia zich uitbreidt neemt de hoeveelheid gifstoffen nog verder toe omdat de bacteriën ook zelf veel gifstoffen produceren.

 

Hoe merk je dat de conditie van de lever niet goed is?

Een niet optimale stofwisseling en stoelgang, kouwelijkheid en gebrek aan energie kunnen een signaal zijn dat de lever niet goed functioneert. Het mindere functioneren van de lever kan dan veroorzaakt zijn omdat dit orgaan is overbelast. De lever kan de giftige stoffen dan niet goed verwerken waardoor deze stoffen in het lichaam blijven waar ze voor verstoringen gaan zorgen, vaak met name, of in eerste instantie, in het gebied van de stofwisseling. Dat merk je dan bijvoorbeeld aan de stoelgang. Als de lever dit soort verwerkingsproblemen heeft dan geeft dat ook min of meer een katergevoel.

Door de overbelasting kan de lever ook niet meer voldoende warmte ontwikkelen. Normaal gesproken is de lever de warmste plek in ons lichaam met een temperatuur van ca. 40 graden. Als de lever als 'warmtecentrum' z'n taak niet meer goed aan kan dan worden we kouwelijk, en energieloos.

Verder hangt de lever ook sterk samen met de waterhuishouding van ons lichaam. De lever is niet alleen het warmste maar ook het vochtigste (minst vaste) orgaan in ons lichaam. Overbelasting van de lever hangt daarom ook vaak samen met een gebrek aan doorstroming in ons lichaam. Naast giftigheid en kouwelijkheid is ook een gebrekkige doorstroming één van de factoren waardoor Lyme wordt aangetrokken.

 

We kunnen hier niet ongenoemd laten dat het wel en wee van de lever ook in verband staat met psychische factoren. "Iets op de lever hebben" is niet voor niets een oude en bekende uitdrukking, die nog steeds, misschien niet intellectueel, maar wel gevoelsmatig door de meeste mensen geaccepteerd wordt. Reden om dit te noemen is ook dat in de literatuur over Lyme toch vrij vaak opmerkingen zijn te vinden over het verband tussen "iets op de lever hebben" en de ziekte van Lyme. Het schijnt zo te zijn dat "Lymetypes" mensen zijn die al langer met teleurstelling en/of boosheid leven. Deze emoties nestelen zich na verloop van tijd in het lichaam, in dit geval met name in de lever. De lever wordt door de opgehoopte emotionele ladingen belast en verzwakt daardoor op den duur.

 

Wat kan je zelf doen om de lever te helpen?

Zoals het voor de nieren belangrijk is om veel te drinken, zo is het voor de lever belangrijk om over voldoende bitterstoffen te beschikken. Bittere voedingsmidden en bittere kruiden zijn helaas in de loop van de afgelopen eeuw door veranderende voedingsgewoontes vrijwel volledig uit onze dagelijkse kost verdwenen. Alleen om deze reden al heeft onze lever het tegenwoordig 'zwaar'. We zien daarom ook steeds meer dat mensen dit tekort via speciaal op de lever gerichte voedingssupplementen aanvullen. Bij Lyme is deze (in feite onnatuurlijke) aanvulling die de lever helpt dus zeker niet overbodig. Omdat de lever bij de ziekte van Lyme niet een beetje maar zwaar belast is, is het van belang om een krachtig en voldoende geconcentreerd voedingssupplement voor de lever te vinden. Dit laatste valt in de praktijk tegen. Door de commercie of om andere redenen (?) bevatten veel levermiddelen echt te weinig van de stoffen die echt nodig zijn. Als je op dit punt kiest voor zelfzorg dan is het dus wel belangrijk om hier op te letten. Een leverondersteunend zelfhulpmiddel is leverbitter. Leverbitter kun je zelf maken of kopen.

 

Eigenschappen:

ondersteunt primair de lever, hierdoor nemen vermoeidheid, kouwelijkheid en stofwisselingsproblemen af

versterkt het weerstandsvermogen en helpt tegen bacteriële infecties en schimmels
◊ stimuleert de spijsvertering

◊ helpt de lever om te herstellen bij schade door alcohol- en drugsverslaving

◊ zeer positieve werking met name ook bij (preventie) van diabetes

 

Dosering:

½ theelepel of mespunt 's morgens op de nuchtere maag

½ theelepel of mespunt 's tussen de middag

½ theelepel of mespunt bij het avondeten

½ theelepel of mespunt 's avonds voor het slapen gaan.

Het innemen van leverbitter kan men maandenlang volhouden. Het is goed om er op te letten in hoeverre het gebrek aan energie door het innemen vermindert. Hierdoor blijkt na verloop van tijd vanzelf wat de juiste dosis is.

 

Bestandelen

'Leverbitter' bevat (respectievelijk) een hoge concentratie van vier kruiden, geroerd in melasse. De vier kruiden (verwerkt in de verhouding 1:1:1:1) zijn afkomstig uit India en zijn bekend geraakt door hun toepassing in de Ajurvedische geneeskunst. Het zijn: Kalmegh, Neem, Shatavari en Haritaki

 

Melasse

Melasse is de stroop die overblijft na het raffineren van rietsuiker. Melasse wordt ook zoute stroop genoemd. Hij is bijna zwart van kleur. Melasse is rijk aan mineralen  en verkrijgbaar in de meeste natuurvoedingswinkels. De Melasse die voor Leverbitter gebruikt wordt bevat geen suikerresten (en is dus ook geschikt voor diabetici).

 

Kalmegh

Latijnse naam: Andrographis paniculata. Is een traditioneel Indiaas kruid, belangrijk onder andere in de Ajurvedische geneeskunde. Wordt van oudsher als bitterstofplant gebruikt vooral voor de spijsvertering en om de lever te beschermen, in diverse studies heeft men dit effect wetenschappelijk onderbouwd. Uit een van deze studies bleek dat de Kalmegh zelfs doeltreffender was dan de leverplant bij uitstek, de Mariadistel. Kalmegh is recenter in Europa, ook door wetenschappelijk onderzoek, tevens bekend geraakt omwille van zijn immuunstimulerende werking.

 

Neemboom

Latijnse naam: Azadirachta indica. Is afkomstig uit India en de Himalaya. De bladeren en vooral de zaden bevatten waardevolle stoffen waaronder veel bitterstoffen. Aan dit kruid worden wonderlijke eigenschappen toegeschreven. Of dit kruid echt wonderen verricht is niet bewezen maar wat wel bewezen is is dat het bittere bestanddelen (o.a. Nimbine en Azadarichtine) bevat die het natuurlijk afweersysteem van de lichaamscellen bevorderen. Neem is met name goed voor de lever, het spijsverteringskanaal, de mondholte en de huid

Neemboom werkt ook als microbicide (uitwendig middel tegen geslachtziekten), wat interessant is omdat de Borrelia spirocheten nauw verwant zijn aan de Syphilis spirocheten.

 

Shatavari

Latijnse naam: Asparagus racemosus. Familie van de Asperge. Shatavari wordt veel in de Ayurveda geneeskunde toegepast. Men gebruikt de wortel van de plant, die, in India, medisch gezien, een brede toepassing kent, uiteenlopend van stimuleren van de borstvoeding (verhogen van de melkgift), tegengaan van allerlei vormen van stress en als middel bij kanker, vooral leverkanker. Het wordt ook gebruikt bij andere leveraandoeningen, bijvoorbeeld bij het genezen van een beschadigde lever als gevolg van alcoholisme.

 

Haritaki

Latijnse naam: Terminalia chebula. Deze boom komt met name voor in de tropische gebieden van India en Sri Lanka. In het sanskriet betekent Haritaki 'zij die ziekte wegneemt'. Uitsluitend de vruchten worden medicinaal gebruikt. Zij hebben een zoete samentrekkende onaangename smaak. Haritaki reguleert vooral de spijsvertering en stoelgang. Het helpt bij het verwijderen van toxische stoffen en vetten uit het lichaam en wordt gebruikt tegen constipatie en infecties. Het verbetert de spijsvertering en absorptie, versterkt verder het gezichtsvermogen en voedt de hersenen en zenuwen. 

Voor een verkooppunt neem contact met ons op.

 

de lever

 

 

 

Kalmegh

 

 

 

Neemboom

 

 

 

Shatavari

 

 

 

Shatavari wortel

 

 

 

Haritaki

 

 

 

Melasse stroop