Moringa

 

De moringaboom (Moringa oleifera) komt oorspronkelijk uit India, waar hij aan de voet van de Himalaya groeit. Het is voor de IndiŽrs altijd al een belangrijke boom geweest. In de Veda teksten, 5000 jaar geleden opgeschreven, wordt hij al genoemd. Volgens de traditionele Ayurvedische geneeskunde kunnen de verschillende delen van deze boom meer dan 300 ziektes genezen. Niet alleen in AziŽ maar ook in Afrika wordt moringa wordt moringa al heel lang, volgens oude tradities, als voedingssupplement gegeven aan zieke mensen.

 

Voor lymepatiŽnten is moringa interessant omdat hij niet alleen uitzonderlijke hoge hoeveelheden vitamines bevat, maar ook andere supplementen die binnen de lymetherapie vaak ingezet worden. Het "mooie" of "handige" van moringa is dat het al deze stoffen in ťťn heeft, en dan ook nog in een verantwoorde natuurlijke vorm, dus zonder bijwerkingen. Moringa is voor de lymetherapie echter geen basismiddel, maar wel een aanvullend middel.

 

Eťn van de toepassingsgebieden - als voorbeeld - binnen de lymetherapie, is ondersteuning bij het herstel van beschadigd bindweefsel. Bindweefsel (of collageen) is niet alleen het weefsel waarin de Borrelia zich graag nestelt, maar ook het weefsel waarmee de Borrelia zich voedt. Het bindweefsel wordt daarom door de spirocheet afgebroken en "verorberd", er ontstaan als het ware gaten in.

Voor herstel van dit bindweefsel (en verwante weefsels zoals kraakbeen) wordt in de natuurheelkunde als voedingssupplement vaak voorgeschreven vitamine C, E, en B-complex, verder ook de metalen zink, koper en selenium. Dit zijn allemaal stoffen die moringa allemaal in hoge concentratie bevat.

 

Voor algemene ondersteuning van het immuunsysteem is moringa ook waardevol omdat het in een hoge concentratie bevat: vitamine A, calcium, ijzer, fosfor, mangaan, magnesium, kalium en zwavel.

 

Verder heeft moringa een zeer hoog gehalte aan chlorofyl, caroteen en vele essentiŽle aminozuren (bevat 18 van de 20 bekende aminozuren). Deze plantaardige bestanddelen zijn belangrijk voor zuurstoftransport, concentratievermogen en andere mentale functies. Verder bevat deze plant uitzonderlijk hoog gehalte aan antioxidanten.

 

Moringa bevat eveneens in hoge concentratie omega-3, -6 en -9 verzuren. Moringa is in dit opzicht een volwaardig plantaardig alternatief voor visolie.

 

Als moringa bladpoeder heeft men de genoemde stoffen in geconcentreerde vorm. Al deze voedingsstoffen zijn bij moringa in een vorm aanwezig die gemakkelijk door het lichaam op te nemen is, en leveren meteen energie.

 

 

Het uitzonderlijk hoog ijzergehalte (moringa bevat 25 keer meer ijzer dan spinazie), verhoogt de hoeveelheid hemoglobine in het bloed. Hierdoor levert het bloed meer zuurstof aan weefsels. Dit is niet onbelangrijk want zuurstof is voor de lymespirocheet een gifstof. De lymebacterie gedijt slecht in een zuurstofrijk, basische en warm milieu.

 

In India wordt moringa gebruikt als medicijn tegen diabetes en hoge bloeddruk. In tegenstelling tot farmaceutische medicijnen resulteert moringa niet meteen effect. Het reguleert de algehele gezondheid en helpt de patiŽnt op de lange duur de diabetes onder controle te krijgen. In India zijn talloze mensen genezen van diabetes door het gebruik van moringa.

 

Moringa bevat een groot aantal (secundaire planten-) stoffen met en antibacteriŽle, antivirale en antiparasitaire werking.

 

Als hoogwaardig natuurlijk voedingssupplement heeft moringa ook positief effect bij bijvoorbeeld kanker en hart- en vaatziekten, chronische vermoeidheid, en bijvoorbeeld ook bij ADD en ADHD.

 

 

Toepassing

● geconcerteerde multivitamine- en mineralenbron

 versterkt als breed werkend voedingssupplement de afweer

● ondersteunt herstel van door de Borrelia aangetast bind- kraakbeen- en hersenweefsel.

● verbetert zuurstoftransport

● verbetert mentale functies

● bevordert een goede werking van lever en nier

● brengt verzachting bij reumatische pijnen en artritis

● gunstig voor de bloeddruk

● heeft volgens onderzoek ook een positieve invloed op tumoren (verbetert celstructuur) en bij diabetes (reguleert bloedsuikerspiegel)

 

extra info

 

Gebruik en dosering:

Tweemaal daags een volle theelepel poeder.

 

Poeder in een glas doen, en al roerend koud of warm water (eerst klein beetje en dan pas meer) toevoegen. In plaats van water kan men ook vruchtensap, groentesap  of andere dranken nemen.

In combinatie met wortelsap of bietensap bijvoorbeeld is het een echte "opkikker".

Het poeder kan ook heel goed met yoghurt of kwark worden gemengd.

Ook een mogelijkheid is het verwerken in bijvoorbeeld sladressings of sauzen.

Moringa kan ook worden toegevoegd aan soep of andere warme voeding. Het is echter beter om moringapoeder niet mee te koken met het eten omdat er dan voedingstoffen verloren gaan. Wel kunt u de poeder vlak voor het opdienen door het eten roeren. Het poeder heeft een zachte smaak.

 

Kinderen tweemaal daags een afgestreken theelepel.
Voor huisdieren geldt 1 theelepel per dag per 15 kilo lichaamsgewicht.

 

Een goede combinatie specifiek voor het verbeteren van de zuurstofhuishouding is kwark+moringa+lijnolie+saffloerolie (1:1:1:1). In plaats van saffloerolie kan men eventueel ook zonnebloemolie nemen.

 

Voor een verkooppunt neem contact met ons op.