Reishi

 

 

Reishi en multisysteemziekten
Lyme kan een groot aantal klachten veroorzaken, overal in het lichaam. Anders gezegd, Lyme kan het hele 'systeem' aantasten. Het wordt daarom ook wel een multisysteemziekte genoemd. Lyme is zelfs het meest uitgesproken voorbeeld van een multisysteemziekte. Bij de behandeling van Lyme gaat het er daarom vooral om, kruiden of andere middelen te vinden die je over de volle breedte van het 'systeem' kan inzetten. Voorbeeld van zo'n kruid is kaardebol. Goede voorbeelden zijn ook samento, jiaogulan en leverbitter. Een kruid, in dit geval een zwam, die ook op het hele systeem werkt en bij Lyme heel zinvol kan zijn, is reishi.

Reishi is de Japanse naam van wat in Nederland de 'gesteelde lakzwam' genoemd wordt. De Latijnse naam is Ganoderma Lucidum. Als geneesmiddel is de zwam vooral bekend in Japan en China. In China wordt de lakzwam zeker al 7000 jaar voor tal van aandoeningen toegepast en heet daar Ling Zhi, wat betekent "kruid met geestelijke kracht".

Eigenschappen en werking:

Als je de eigenschappen van reishi op een rij zet dan wordt al gauw duidelijk dat deze zwam vooral bij Lyme (en vergelijkbare multisysteemziektes) zeker van waarde kan zijn:

 

● versterkt immuunsysteem

● leverondersteunend

● nierondersteunend

● werkt ontgiftend

● krachtige antioxidant

● ontstekingsremmend

● adaptogeen (antistress, helpt aanpassen)

● systeem regulerend

● geeft energie (versterkt de 'chi')

● ondersteunt zenuwstelsel en geheugen

● bloeddrukverlagend

● anti-candida (deze eigenschap is zeldzaam voor een zwam)

 

De immuunsysteem versterkende werking van Reishi berust onder andere op een aanzienlijke stijging van het natuurlijke aantal 'killercellen', het aantal macrofagen en ook het aantal CD57 cellen.

 

Gebruik en dosering:

Advies gemiddelde kuur:

Starten met 3 x 1 druppels per dag en dan iedere dag 3 x 1 druppels erbij tot 3 x 25 druppels per dag bereikt is. 

Advies intensieve kuur:

Starten met 3 x 3 druppels per dag en dan iedere dag 3 x 3 druppels erbij tot 3 x 60 druppels per dag bereikt is.

Opbouwen Begin de kuur altijd met een lage dosis. Hoe ernstiger de symptomen, hoe lager de startdosering. Dit is om te voorkomen dat er in één keer (door het afsterven van de borrelia) erg veel gifstoffen vrijkomen (Herxheimer reactie). Omdat er altijd gifstoffen vrij komen (ook bij lage dosering) is het advies om gedurende de kuur veel (water) te drinken en om tegelijkertijd ook ontgiftings- en uitleidings­middelen te gebruiken.

 

Duur van de kuur bij Lyme: afhankelijk van de klachten en het stadium, 2 tot 6 maanden. Indien nodig herhalen na een maand onderbreking. Bij langere kuren kan men ook kiezen voor afwisseling met andere middelen, bijvoorbeeld samento of kaardebol.

 

Bij kinderen de dosering naar beneden toe aanpassen (in verhouding met het lichaamsgewicht).

Inname bij voorkeur op de nuchtere maag. De druppels in een glas water doen en opdrinken.

 

Bijwerkingen zijn niet bekend

 

Ling Zhi, kruid met geestelijke kracht

In het Oude China werd Ling Zhi gezien als een kruid dat de 'chi' of elementaire levensenergie (prana) versterkt. Het kan, volgens de oude Chinezen, bijna onmiddellijk na inname, kalmte en innerlijke rust brengen ... een gevoel geven van het oude willen loslaten en nieuwe dingen laten komen, een gevoel van wedergeboorte. De boodschap die Ling Zhi ons brengt, wordt beschouwd als buitengewoon gunstig, omdat dit kruid de 'hart-energie' opent en de 'prana' laat stromen. Binnen de yoga heeft Ling Zhi betrekking heeft op het hartchakra. Deze centrale chakra vergroot het inzicht en het vermogen om te groeien naar een hoger spiritueel niveau. Wanneer het hartchakra weer in balans is, en de prana stroomt weer, dan zijn alle meridianen verbonden met het immuunsysteem en ook de thymusklier wordt weer actief ter ondersteuning van de elementaire levensenergie. Het spirituele kan dan (ook weer) aansluiten op de energie van het hart en zich afstemmen op een hoger niveau van bewustzijn, zodat lichaam, geest en ziel weer een eenheid worden.

 

Overige toepassingen (uit de literatuur)

Naar de werking van Reishi is vrij veel onderzoek gedaan. Door de brede werking is deze zwam toepasbaar bij tal van aandoeningen, met name worden genoemd: kanker, verschillende vormen van griep, longaandoeningen, met name astma en bronchitis, hartproblemen (hoge bloeddruk, te hoog cholesterolgehalte), nier- en leveraandoeningen, HIV, AIDS, chronische vermoeidheid, slaapproblemen, maagzweren, stress.

 

Voor een verkooppunt neem contact met ons op.