Samento/Katteklauw

De plant.

Samento is de Zuid-Amerikaanse naam voor Uncaria Tomentosa. In het Nederlands heet deze plant Kattenklauw en in het Engels Cat's Claw. Het is een klimplant met venijnige gekromde klimhaken. Van deze oerwoudplant worden medicinaal gebruikt de wortel en/of de binnenkant van de bast. Bij de Peruaanse oerwoudindianen wordt de plant al eeuwen medicinaal gebruikt. In het westen wordt de plant pas gebruikt sinds de jaren '80. Momenteel wordt Samento in toenemende mate ingezet bij Kanker, Aids, Artritis en Lyme. De medicinale werking is inmiddels in tal van wetenschappelijke onderzoekingen aangetoond. De helende werking van Samento bij Lyme is uitvoerig beschreven door Stephen Harrod Buhner, in zijn boek "Healing Lyme".

 

Samento is als aanvulling of alternatief geschikt voor met name:

● Chronische Lymepatiënten die kampen met herhaaldelijke terugval, zwakte en chronische oververmoeidheid.

● Lymepatiënten met neuroborreliose.

● Lymepatienten met lymeartritis en spierpijn

● Lymepatienten waarbij antibiotica niet heeft gewerkt.

 

De specifieke werkingen van samento bij Lyme zijn:

● immuunstimulerend, d.w.z. het stimuleert de aanmaak van belangrijke antilichamen

● immuunmodulerend: brengt ontregelde immuunfuncties weer in balans

● verbetert de functies van het zenuwstelsel

● analgestisch (pijnstillend zonder bewustzijnsverlies

reinigende, lymfeverbeterende werking

● ontstekingsremmend en antioxidant

● vermindert vochtophoping in en rond gewrichten

● bloedreinigend

 

Gebruik en dosering als tinctuur:

 

Advies lichte kuur:

Starten met 3 x 1 druppel per dag en dan iedere week of halve week 1 druppel erbij tot 3 x 5 druppels per dag bereikt is. 

Advies gemiddelde kuur:

Starten met 3 x 1 druppel per dag en dan iedere week of halve week 1 druppel erbij tot 3 x 10 druppels per dag bereikt is. 

Advies intensieve kuur:

Starten met 3 x 3 druppels per dag en dan iedere week of halve week 1 druppel erbij tot 3 x 20 druppels per dag bereikt is.

Opbouwen Begin de kuur altijd met een lage dosis. Hoe ernstiger de symptomen, hoe lager de startdosering. Dit is om te voorkomen dat er in één keer (door het afsterven van de spirocheten) erg veel gifstoffen vrijkomen. Omdat er altijd gifstoffen vrij komen (ook bij lage dosering) is het advies om gedurende de kuur veel (water) te drinken en om tegelijkertijd ook ontgiftings- en uitleidings­middelen te gebruiken.

 

Duur van de kuur bij Lyme: afhankelijk van de klachten en het stadium, 2 tot 12 maanden. Indien nodig nog langer. Als de werking vermindert wordt door gewenning is het raadzaam om de kuur één of meerdere weken te onderbreken. Bij langere kuren kan men ook kiezen voor afwisseling met andere middelen, bijvoorbeeld Kaardebol of Spilanthes.

 

Bij kinderen de dosering naar beneden toe aanpassen (in verhouding met het lichaamsgewicht).

Inname bij voorkeur op de nuchtere maag. De druppels in een glas water doen en opdrinken.

 

Moet Samento TOA-vrij zijn?

Dat TOA-vrije Samento beter is dan gewone Samento is een op internet weid verbreide boodschap. Deze boodschap heeft zijn oorsprong in een onderzoek van een fabrikant die een gepatenteerd chemisch proces ontwikkeld heeft om TOA's (Tetracyclische Oxyindol Alkaloiden) uit de plant te verwijderen. Deze door de fabrikant chemisch bewerkte Samento zou dus beter zijn dan de pure onbewerkte Samento. In de volksgeneeskunst is deze plant echter altijd puur, als gehele plant gebruikt en ook is verder buiten dit commerciële onderzoek nergens door onafhankelijk onderzoek aangetoond dat Samento TOA-vrij zou moeten zijn. De TOA-vrije Samento is niet beter, in aanschaf wel duurder.

 

Kwaliteit van de Samento.

Samento-tinctuur kan gemaakt worden van zowel de bast als de wortels. In de wortels zitten de meest werkzame stoffen en krachten. Zorgelijk is wel dat in grote delen van Zuid-Amerika onverantwoorde roofbouw op de plant plaatsvindt. In Peru is daarom het oogsten van wortels verboden en wordt daarvoor in de plaats de bast geoogst.

 

Voor een verkooppunt neem contact met ons op.