Smilax medica (Sarsaparilla)

 

De plant

"Sarsaparilla" is een verzamelnaam voor verschillende soorten planten uit het geslacht Smilax. Niet alle soorten worden medicinaal gebruikt. Goede Sarsaparilla-tinctuur wordt gemaakt uit de wortel van de Smilax medica.

 

Smilax medica is een braamachtige klimplant die tot hoog in de bomen van het tropisch regenwoud groeit. De wortel heeft medicinale eigenschappen waarvan al millennia lang en in verschillende culturen dankbaar gebruik wordt gemaakt. Zoals S.H. Buhner in zijn boek "Healing Lyme" heeft beschreven is de plant om meerdere redenen ook bij Lyme inzetbaar.

 

Een van die specifieke eigenschappen van de wortel van de Sarsaparilla of Smilax medica is dat het zogenaamde endotoxines bindt. Endotoxines komen als afvalstof vrij uit de stoffelijke resten van gestorven bacteriŽn. Vooral bij Lyme zijn deze stoffelijke resten erg giftig en ze verlaten niet gemakkelijk het lichaam. Het zijn met name deze giftige eiwitresten die de meeste Lyme-klachten veroorzaken. Ze veroorzaken vooral ontstekingen, overal in het lichaam. Deze toxines veroorzaken ook de zogenaamde Herxheimer reactie want bij de bestrijding van de bacterie komen er veel van deze gifstoffen vrij. Bestrijding moet daarom altijd hand in hand gaan met het ontgiften, oftewel afvoeren van de afvalstoffen van de infectie.

 

Eťn van de eigenschappen van Smilax medica is dat het dus deze giftige endotoxines bindt zodat het lichaam deze giftige resten gemakkelijker kan afvoeren. Daarom is Smilax medica, bij voorkeur als tinctuur, behulpzaam bij het verminderen van Lyme-ontstekingen, die vaak in verhevigde mate optreden bij het volgen van een kuur (Herxheimer reactie). Dit kan bijvoorbeeld zijn een antibioticakuur, een kaardenbolkuur, een samentokuur, een bioresonantiekuur of een andere kuur waardoor de bacteriŽn in een hoger tempo afsterven dan normaal.

 

Eigenschappen

◊ Sarsaparilla is een  kruid met een brede werking. Het heeft meerdere geneeskrachtige eigenschappen en die werken overal in het lichaam.

◊ Een eigenschap die al genoemd is, is dat sarsaparilla de endotoxines bindt die vrijkomen bij het afsterven van spirocheten en de co-infectie bacteriŽn.

◊ Het werkt antispirochetaal, antibacterieel en antiparasitair. Het verbetert en reguleert immuunfuncties. Een te sterke immuunfunctie wordt geremd; een te zwakke immuunfunctie wordt gestimuleerd.

◊ Het passeert de bloed-hersenbarriere en beschermt de hersenen.

 

Sarsaparilla is specifiek geschikt voor:

● Lyme en co-infecties, neuroborreliose

brain fog, verwarring (mental fog)

● Herxheimer reacties

● artritische ontstekingen (Lyme artritis)

● huidaandoeningen ten gevolge van Lyme (EM, ACA)

● vermindert vermoeidheid

● stimuleert het immuunsysteem

● laat andere kruiden beter werken

 

Overige toepassingen:

● psoriasis

● bronchitis

 

Gebruik en dosering:

 

De volgende dosering geldt voor onverdunde en biologische moedertinctuur van Smilax medica, sterkte 1:10. Het gebruik van minder sterke, niet biologische tincturen, die vaak verdund en minder werkzaam zijn, wordt afgeraden. Voor deze zwakke tincturen zullen hogere doseringen nodig zijn.

 

Lichte dosering: eerste week 3 x 5, tweede en volgende weken 3 x 10 druppels per dag.

Gemiddelde dosering: eerste dag 3 x 5, tweede dag 3 x 6, derde dag 3 x 7, tot 3 x 15 druppel per dag.

Intensieve dosering: net als bij gemiddelde kuur starten met 3 x 5 druppels per dag en dan iedere dag 1 druppel erbij tot 3 x 20 druppels per dag bereikt is.

 

Tijdens het gebruik veel (water) te drinken (voor een volwassen minimaal 3 liter per dag). Bij voorkeur ook een absorberend ontgiftings- en uitleidingsmiddel gebruiken (bijv. chlorella, zeoliet, bentoniet).

 

Duur van de kuur: afhankelijk van de klachten, zolang als nodig is. Maximale dosering bij voorkeur minimaal 2 maanden lang volhouden.

 

Voor een verkooppunt neem contact met ons op.

 

 

Sarsaparilla bloeiwijze

 

 

 

 

 

Sarsaparilla bessen

 

 

 

 

Sarsaparilla bessen, oftewel smurfbeien, zijn de lievelingskost van de smurfen

 

 

 

 

 

  gedroogde Sarsaparilla wortel