Ga naar de inhoud

Kruiden en mineralen

De natuur schenkt ons een rijke planten- en mineralenwereld waarmee we ons lichaam kunnen helen en sterken, ook als we de ziekte van Lyme hebben, inclusief de co-infecties.

Bepaalde mineralen helpen enorm bij het ontgiften, uitleiden van afval- en gifstoffen en ook bij het ontzuren, wat bij Lyme heel belangrijk is. Bepaalde kruiden helpen bij het bestrijden van de bacterie, bij het versterken van het immuunsysteem en bij het ondersteunen van organen die het bij Lyme zwaar hebben. Kruiden kunnen net als mineralen een sterke bijdrage leveren aan het ontgiften. Planten en andere natuurlijke middelen kunnen heel goed helpen bij het verminderen van de pijnlijke ontstekingen, waar een Lymepatiënt vaak overal in het lichaam last van heeft.

Sommige planten doen heel veel bij Lyme. Een goed voorbeeld hiervan is kaardebol. Kaardebol werkt zowel bestrijdend, ongiftend en immuunsysteemversterkend. Kaardebol kun je daarom een echte Lymeplant noemen. KatteklauwKalmegh zijn ook zulke kruiden. Een allroundkruid, dat meer gericht is op het lichaam als geheel, maar bij Lyme ook heel veel doet, is bijvoorbeel Jiaogulan.

Andere kruiden zijn meer speciaal gericht op weerbaarder maken van het immuunsysteem, bijvoorbeeld Echinacea, Reishi en Eleutherococcus. Ter ondersteuning van het bestrijden kun je inzetten Spilanthes, Cumanda, Banderol. Colloïdaal Zilver dat voor menselijke toepassing is verboden, is hier ook heel geschikt voor.

Kruiden die bij de zo belangrijke ontgifting helpen zijn Japanse duizendknoopArtemisia, Sarsaparilla, Pinella, Burbur en de sterk adsorberende Chlorella.

Er zijn ook kruiden voor specifieke co-infecties zoals Houttuynia. Met Wilg kun je op een natuurlijke manier pijn bestrijden en met Moringa kun je op een natuurlijke manier vitaminegebrek en andere belangrijke tekorten verhelpen.

Een werkzaam mineraal voor het uitleiden van borreliatoxines en zware metalen is zeoliet.

Lijst met Kruiden

ArtemisiaAstragalusAndrographis
CordycepsEchinaceaEleutherococcus
Japanse DuizendknoopJiaogulanKaardebol
GuajacumLeverbitterMariadistel
MoringaReishiRed root
Samento (Cat’s Claw)SmilaxSpilanthes
StephaniaZeoliet